lauantai 23. maaliskuuta 2013

Viini & viinitilat

Ennakkokysymykset:

Mitä on hyvä tietää espanjalaisiin viineihin liittyen? Mitkä ovat kuuluisimpia espanjalaisia viinejä? Onko reittimme varrella joku espanjalainen viinitila tai muu viinikellari, jossa viinejä voisi päästä maistamaan?


VIINIT JA VIINITILAT

Jo ennen kuin vanhat roomalaiset…

Välimeren alueilla on viiniä viljelty ja valmistettu ikimuistoisista ajoista. Toivatpa viinin Espanjaan sitten foinikkialaiset tai jotkut muut, se on ollut siellä kauan. Roomalaiset hankkivat suuren osan viinistään juuri Espanjasta. Viininviljely kukoisti täällä aina maurilaisvalloitusten aikoihin asti. Arabit toivat mukanaan ”kieltolain”, jonka aikana viininvalmistus taantui noustakseen taas vähitellen 1500-luvulla, kun Allah ei enää ollut sitä rajoittamassa.

Espanjan viini tänään

Tunnetuin viini Espanjassa on sherry. Vasta 60-luvun jälkeen ovat ns. ruokaviinit alkaneet saada tunnustusta ja tunnettavuutta. Ruokaviinit ovat olleet huokeita niin hinnaltaan kuin imagoltaankin. Ruokaviinin vientimarkkinointi on aikaisemmin ollut melko passiivista, mikä johtaa tietysti vähäiseen tuntemukseen kansainvälisesti. Joidenkin alueiden viinejä ei edelleenkään Espanjan alueiden ulkopuolelta hevin löydä. Espanja on Italian ja Ranskan jälkeen maailman kolmanneksi suurin viinin tuottaja. Jopa ranskalaiset ovat joutuneet myöntämään, että espanjalainen viini voi sokkotestissä päihittää heidän parhaat viininsä.

Viinityypit ja laatuluokitus

Espanjassa on Italian tavoin käytössä kaksitasoinen viinien laatuluokitusjärjestelmä: Korkeinta laatutasoa tarkoittaa espanjalaisten merkintä Denominaciónes de Origen Calificada (DOCa) ja Denominaciónes de Origen (DO) on alkuperänimitys. Tällä hetkellä DOCa-alueita ovat Rioja ja Piorat. Edulliset pöytäviinit on jaettu kolmeen eri luokkaan: vino de la tierra, vino comarcal ja vino de mesa. Tinto Joven on hieman laadukkaampi, nuori punaviini. Laadukkaammat punaviinit joita on tynnyrikypsytetty ovat crianza, reserva ja gran reserva.

Vino de la tierra: Hieman laadukkaampi kuin tavallinen pöytäviini. Viini on kuitenkin tuotantoalueelta.

Vino comarcal: paikallista viiniä johon ei kohdistu tuotantovaatimuksia.
Vino de mesa: arkikäyttöön tarkoitettu pöytäviini, joka on tehty luokittelemattomalla alueella, yleensä sekoitus usean eri alueen viinejä.

Punaviinien osalta Cosecha tai Añada on kypsyttämätön, tuore viini, Vino joven hieman kypsytetty nuori viini, Crianzaa on kypsytetty 2 vuotta,vähintään 6 kuukautta tammitynnyrissä. Reservaa 3 vuotta, josta vähintään vuosi tammitynnyrissä ja Gran Reservaa vähintään 5 vuotta, josta vähintään 18 kuukautta tammitynnyrissä. Tämän lisäksi reserva vaati vielä vähintään 36 kuukauden kypsytyksen pullossa.

Valkoviinit eivät ole Espanjassa läheskään yhtä suosittuja kuin punaviinit. Espanjalainen valkoviini on usein kevyttä, kuivaa ja tarkoitettu juotavaksi nuorena. Valko- ja roseeviinit ovat punaviinien tapaan myös joko nuoria tai tynnyrikypsytettyjä. Tynnyrikypsennetyn viinin tunnistaa merkinnästä Fermentados en barrica. Valkoviineissä on samanlaiset kypsennysmerkinnät kuin punaviineissä, mutta niitä ei yleensä ole kypsytetty yhtä pitkään.

Rioja, joka sijaitsee Pohjois-Espanjassa, on Espanjan tärkeimpiä viinialueita. Alue jakautuu kolmeen ala-alueeseen: Rioja Alta, Rioja Alavesa ja Rioja Baja. Alueelta tulee pääosin punaviinejä, ja rypälelajikkeista merkittävin on Tempranillo. Rioja –alueen mukaan nimetyt punaviinit ovat suosittuja Suomessakin. esim: Raimat Vina 43 Tepranillo ja Bodegas Bilbanas Viña Zaco Ecológica ( saatavilla mm. ruotsin laivoilta) sekä Torres viinit.

Löytyy Espanjan kaakoisosasta Murciasta, Jumillan viinialueelta myös yksi suomalainenkin viinitila, nimeltään La Furcia Molineta. Tilan tuottamaa vuoden 2008 La Molineta-viiniä on saatavilla tilausviininä myös suomessa Alkosta.
www.fincalamolineta.com
 

Viininvalmistuksesta kiinnostunut voi katsoa videon:




Andalusia

Andalusian johtotähti on sherry, mutta tuotetaan alueella myös hyviä puna- valko ja roséviinejäkin. Málaga –viinit ovat Andalusiassa, D.O.Málagan alueella tuotettuja perinteisiä väkevöityjä viinejä. Samalla maantieteellisellä alueella tuotetut miedot viinit eivät ole malagaviinejä. Ne markkinoidaan nimikkeellä D.O.Sierras de Málaga. Korkeintaan 15 prosenttisia mietoja puna- valko ja róseviinejä, varsin tavanomaisin menetelmin. D.O.Vino Naranja del Condado de Huelva on viinialue ja laatumerkintä läntisessä Andalusiassa. Se on perustettu vasta vuonna 2011, vain yhtä viinityyppiä varten. ”Vino naranja” (appelsiiniviini) valmistetaan siten, että valmiiseen Huelvan valkoviiniin lisätään sitrusaromia. Se tehdään uuttamalla 96-prosenttisessa viinitisleessä vähintään puolivuotta appelsiinin, pomeranssin tai mandariinin kuorta. Sen jälkeen viiniä kypsytetään solera-menetelmällä.

Andalusialaisessa perinteisessä viininvalmistuksessa käytettyä tyypillistä viininvalmistusmenetelmää on ainakin kaksi, joita molempia käytetään joissakin määrin muuallakin:


Solera-menetelmä, joissa viini kypsytetään päällekkäisissä tynyririveissä, sistema de criaderas y soleras. Pullotukseen menevä viini otetaan alimmasta rivistä (”solera”) ja vajaus täytetään seuraavaksi alimman (”1. criadera”) sisällöstä, tämä taas sitäseuraavasta jne. Peräkkäiset vuosikerrat sekoittuvat, eivätkä viinit siis ole vuosikertaviinejä.

Rypäleterttujen levittäminen auringon paahteeseen (asolear) joiksikin päiviksi terttujen korjaamisen jälkeen. Rypäleet rusinoituvat jonkin verran ja niiden sokeripitoisuus nousee. Lopputuotteessa voi siten jäännössokerin määrä nousta 400 grammaan / litra ja joskus ylikin, myös alkoholipitoisuudenkin noustessa samalla korkeaksi.

Andalusiassa on arviolta 40 000 hehtaaria viinitarhoja upeassa maalaismaisemassa ja ne antavat mahdollisuuden yhdistää viiniharrastus leppoisaan maaseutumatkailuun. Monet Andalusian isot viinintuottajat järjestävät kierroksia tiluksilleen niin, että kaikki kiinnostuneet pääsevät katsomaan, miten ja missä viini käytännössä valmistuu.
Viinitilojen ja viinitupien, eli bodegoiden, vierailujen lomassa on helppo vaikkapa yöpyä casa rural–maalaistalossa ja maistella perinneherkkuja paikallisissa ravintoloissa.
Mm. kauniilla Rondan vuoristoalueella tuotetut viinit, etenkin alueen punaviinit ovat hiljalleen nostamassa tunnettavuuttaan.

Tässä pari kohdetta Rondassa joissa pääsee tutustumaan viinin saloihin. Ensimmäisestä kohteesta videomateriaalia:



Tietoa tilasta täällä. Voit lukea Sisä-Savon seutuyhtymän opintomatkasta kyseiselle tilalle täältä.

Toinen mielenkiintoinen tutustumiskohde voisi olla Yli 500 vuotta sitten raunioitunut munkkiluostari joka on restauroitu kauniiksi bodegaksi. Lisätietoa täällä ja täällä. Tässä pari videota:






ESPANJAN VIINISANASTOA

abogado = puolimakea pöytäviini
añada / cosecha = viinin valmistusvuosi
añejo = vanha viini
blanco = valkoinen, valkoviini
bodega = viinikellari, viinikauppa, viiniyritys, viinitupa
bodeguero = bodeganomistaja
cata = viininmaistaminen (ammattimaisesti)
cava = kuohuviini
cepa = viiniköynnös, myös tiettyjen hiivalajien nimitys
copa = viinilasi
corcho = (viinipullon) korkki
cosecha = sato, vuosikerta
cueva = viinikellari
degustar = maistaa
Denominación de Origen eli D.O. = Espanjan viinien alkuperäismerkintä
dulce = makea
etiqueta = etiketti
fuerte = voimakas, täyteläinen
bollejo = rypäleen kuori
pasa = rusina
pipa = siemen
prensa = viinipuserrin
rácimo = rypäleterttu
raspon = viiniköynnöksen varsi
rodle = tammi
seco = kuiva
tinto = punaviini
uva = rypäle
vendimia = viinirypäleen sadonkorjuu
vino blanco = valkoviini
vino de mesa = pöytäviini
vino joven = nuori viini
vinícola = viininviljelijä
viña = viinitarha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti