Tilannetietoja Auranlaakson kansalaisopiston ja Loimaan työväenopiston espanjan opiskelijoiden opintomatkasta Espanjaan huhti-toukokuussa 2013.
sunnuntai 7. huhtikuuta 2013
Ruoka & ravintolat
Millaista on tyypillinen
espanjalainen ruoka? Mikä on tyypillistä etenkin Etelä-Espanjan
keittiölle? Mitkä ovat seudun kuuluisia tai muuten mielenkiintoisia
ravintoloita? Millainen ja minkä hintainen menu niissä on tarjolla (jos
löytyy helposti)?
Espanjalainen ruokakulttuuri
Espanjalaiselle ruokakulttuurille, kuten muullekin espanjalaiselle kulttuurille tyypillisintä ovat suuret alueelliset vaihtelut. Jokaisella maakunnalla on omat tyypilliset perinneruokansa ja jopa ruoissa käytetyt ainekset saattavat erota suuresti toisistaan alueesta riippuen. Yhteistä espanjalaiselle ruokakulttuurille ovat oikeastaan vain viini, erilaiset juustot ja leikkeleet (erityisesti serrano-kinkku) sekä oliiviöljy. Yhteisenä piirteenä voidaan myös pitää sitä, että Espanjassa ruokailu ei ole vain syömistä varten, vaan se on tärkeä ystävien tai perheenjäsenten kokoontumis- ja seurusteluhetki.
Andalusialainen keittiö
Andalusialaiselle keittiölle tyypillistä ovat erityisesti maurien ajalta peräisin olevat arabivaikutteet. Näihin kuuluvat mm. runsas riisin ja sitruunan sekä kuminan ja sahramin käyttö. Jälkiruoissa arabilaisvaikutteita edustavat erilaiset mantelikeksit (mantecados).
Tyypillisin andalusialainen tapa valmistaa lihaa on grillata tai hiillostaa se (carne a la brasa). Kala ja äyriäiset taas tavallisesti paistetaan (fritura de pescado), toisinaan runsaassa merisuolassa.
Tavallisimpia vihanneksia ovat tomaatti ja paprika, ja salaateissa käytetään erityisesti sherryllä maustettua etikkaa.
Oliiviöljyllä on paitsi Andalusian keittiölle, myös sen taloudelle suuri merkitys. Noin kolmasosa Euroopassa käytetystä oliiviöljystä on peräisin Andalusiasta, varsinkin Córdoban ja Jaénin alueelta. Andalusiassa kasvatettavia oliivilajikkeita ovat mm. gordal, manzanilla ja aliñada.
Koko Espanjaan sittemmin levinnyt ns. tapas-kulttuuri eli erilaisten pikkunaposteltavien nauttiminen (erityisesti baareissa) on andalusialaista alkuperää.
Andalusiasta peräisin on myös sittemmin koko Espanjan alueelle levinnyt gazpacho eli kylmä tomaatti- ja valkosipulipohjainen vihanneskeitto, jota nautitaan erityisesti kesän kuumimpina hetkinä. Toinen tyypillinen andalusialaiskeitto on cachorreña, jossa käytetään mm. paprikaa, valkosipulia, etikkaa sekä appelsiinia. Appelsiini onkin oliiviöljyn ohella yksi tärkeimpiä Andalusian alueen vientituotteita.
Vaikka monien suomalaistenkin tuntemaa riisiruokaa, paellaa, monasti luullaan Andalusiasta kotoisin olevaksi, se on useimpien lähteiden mukaan kuitenkin peräisin Valenciasta.
Tyypillisimpiä perinteisiä andalusialaisia liharuokia ovat mm. häränhäntä (rabo de toro) sekä Córdoban alueelta peräisin oleva ruokalaji, jossa vasikanlihaa tarjoillaan artisokan kanssa viinikastikkeessa.
Leikkeleistä tunnetuimpia ovat Jabugon ja Trevélezin alueen serrano-kinkut sekä tamperelaista mustaamakkaraa muistuttava verimakkara morcilla.
Koko Espanjan alueella paljon käytettyä chorizo-makkaraa käytetään myös Andalusiassa sekä leikkeleenä että joissakin ruoissa. Chorizo-pohjaisista perinneruoista tunnetuin ja myöskin koko Espanjan alueelle levinnyt lienee huevos a la flamenca eli kananmunia flamenco-tyylillä.
Jälkiruoista tyypillisimpiä ovat erilaisten arabialaisesta keittiöstä alkujaan peräisin olevien keksien lisäksi myös hedelmät, erityisesti sitrushedelmät, (usein granaatti-)omenat, päärynät ja viikunat. Tocino de cielo ('taivaallinen läski') ei nimestään huolimatta sisällä sianrasvaa, vaan on perinteinen jälkiruokavanukas, joka valmistetaan munankeltuaisesta ja siirapista.
Toinen nautinnon lähde on ”churros”, joita luonnollisesti tarjoillaan ”churreriassa”. Kyseessä on pitkänmallinen, sokeriton, lievästi kierteinen, munkkia vaaleampi mutta silti munkkia muistuttava tuote. Churroja tilataan annoksittain ”raciones” siten, että tarjoilijalle kerrotaan miten monelle, esim. ”para tres” ja näin tarjoilija oitis päättelee annoksen suuruuden.
Hyvin vanhaa perintöä ovat Sherry ” Vino de Jerez” ja erityyppiset Malaga-viinit. Sherryn koti on kaupungissa Jerez de la Frontera. Jerezin alueella valmistetaan myös useita brandy-laatuja. Ne ovat paljon konjakkia makeampia. Jerez de la Fronterassa oleviin viinikellareihin on mahdollista tehdä vierailuja.
Malaga-viiniä valmistetaan kylissä, aurinkorannikkoa reunustavilla vuorilla. Viinin viljely on siirtynyt alavilta mailta ylemmäs, sillä viinirutto koetteli rannikon viljelmiä. Tutuksi kannattaa tulla mm; seuraavien laatujen kanssa: Pedro Ximen, Lagrima ja Seco Anejo. Malaga-viinit ovat hyvä seuralainen leivoksia nautittaessa. Varsinkin Malagan kaupungissa on miehillä tapana nauttia lasillinen mahongin väristä juomaa välipalan korvikkeena muutaman kerran työpäivän aikana. Väite kuuluu, että Malaga-viiniä ei voi jäljitellä; se syntyy lähes itsestään andalusialaisesta mentaliteetista, auringosta, joka on aina kotona ja karun rikkaasta maaperästä.
Andalusian 10 suosikkiruokaa
Gazpacho, kylmä kasviskeitto, tuoreet tomaatit, vihreät paprikat, kurkku, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka tai sitruuna, leipäkuutiot ja suola. Lukuisia muunnelmia.
Tortilla Española ja Patatas Bravas -sipuli-perunamunakas ja paistettuja perunalohkoja mausteisen kastikkeen kera.
Kalakeitot -erilaiset kala- ja äyriäiskeitot, sopas de mariscos tai pescado -Malagan suosikkeja sherryllä terästetty sopa viña ja appelsiinilla maustettu cachorreñas
Rape, merikrotti -Andalusian meriherkkujen aatelia -ruma kala, josta syödään vain pyrstö, tarjotaan yleensä grillattuna
Arroz a la Marinera tai arroz con mariscos -andalusialainen muunnos paellasta, yleensä ei sisällä makkaraa eikä kanaa
Salaatit -raikkaita ja täyttäviä, sisältää Andalusiassa yleensä lehtisalaattia, tomaattia, parsaa munaa, tonnikalaa, artisokkaa, oliiveja ja sipulia
Valles de los Pedroches -Cordoban provinssin pehmeä lampaanjuusto, säilötään oliiviöljyyn ja maustetaan yrteillä
Jälkiruokaleivonnaiset -kakuissa ja pikkuleivissä maurilaiseen tapaan mm. anista, seesaminsiemeniä, manteleita ja kanelia, makeutettu usein hunajalla
Tocino de Cielo -vaniljavanukkaat, joita mm. nunnat valmistavat Jerez de la Fronterassa
Muita erikoisuuksia:
· riñones al jerez munuaisia sherryssä · callos a la andaluza lehmän vatsalaukkua paikalliseen tapaan · gambas al pil pil katkarapuja tulisessa tomaattiruukussa · higado al vino maksaa viinissä · jamon serrano vuoristokinkkua
10 suosittua tapasruokaa
Aceitunas, erilaiset oliivit
Chorizo al vino, voimakkaasti maustetut paprikanpunaiset valkosipulimakkarat, tarjotaan grillattuna, viinissä kypsennettynä tai muhennettuna muiden ainesten kanssa
Jamón Serrano, ilmakuivattu vuoristokinkku
Ensaladilla rusa majoneesipohjainen salaatti
Mariscos, meren antimia
Champiñones al Ajillo, valkosipulin kera paistetut sienet
Anchoas (Boquerones), sardellit ja sardiinit tarjotaan yleensä kevyesti friteerattuna, marinoituna tai öljyyn tai tomaattikastikkeeseen säilöttynä.
Croquetas, kanasta tai kalasta ja perunasosetaikinasta tehdyt öljyssä uppopaistetut kuorukat
Albóndigas, lihapullat lihasta tai kalasta, keitetään tomaattikastikkeessa valkosipulin ja mausteiden kera
Alioli, valkosipulimajoneesi
10 tapaa nauttia tapasta
Etikkaliemessä, usein oliivien seassa pikkukurkkuja, illosipuleita, valkosipulinkynsiä ja tulisia chilejä
Marinoituna, sardellit, sardiinit ja muut merenelävät
Kuivattuna ja suolattuna, ilmakuivatut kinkut, parhaita ovat vuoristokinkut
Majoneesin kera, alioli pelastaa minkä taansa ruokalajin
Leivän päällä
Munakkaana, munat kuuluvat tortilloiin, kovaksikeitetyt munat ovat koristeita
Paistettuna ja friteerattuna, melkein mitä tahansa kaloista sieniin voi tarjota frito
Grillattuna, uunista, a la plancha tai asado
Muhennettuna, estofado, usein tomaattikastikkeessa
A la marinera, meren antimiin käytetty valmistustapa muistuttaa höyrytystä, mukana viiniä ja valkosipulia
Andalusian 10 suosikkijuomaa
Sherry, fino - kuiva, manzanilla – hieman täyteläisempi, amontillado – puolikuiva, amoroso – puolimakea meripihkan värinen, oloroso – vielä täyteläisempi
Brandy
Viinit, Malagan makeat viinit
Olut, andalusialainen Cruz Campo
Väkevät juomat, mm. anispohjaiset liköörit
Sangria, punaviiniin sekoitettu sokeria ja tuoreita hedelmiä, usein terästetty brandylla
Kahvit, café solo - espresso, cortado - maidon kera, aamiaisella café con leche
Minttutee
Virvokkeet, refrescot: granizado sisältää jää- ja hedelmämurskaa, batidot ovat pirtelöitä
Kivennäisvedet, con gas tai sin gas
Fuengirolan ravintoloita
Useimmat turistit illallistavat Fuengirolan Paseo Maritimolla, rannan lähellä kävelykaduilla tai satamassa ”puerto deportivossa”. Ravintoloita on runsaasti myös Avda. de Mijaksen seudulla ja itse asiassa kaikkialla Fuengirolassa. Ravintolakadun suosituin kiinalainen on YingBing, C/La Cruz 10.
Paikkakuntalaiset pitävät ehkä parhaana kalaravintolana Avda. de Mijaksen meren päässä olevaa Bar La Paz Garridoa. Useissa annoksissa hinta muodostuu joko kappalemäärän (unidad) tai painon mukaan (100 gr). Kaloista kertyy painoa yllättävän paljon.
Jos todella haluaa tutustua meren antimiin, kannattaa vierailla paikassa Bar Andres Rueda C/Boquetillo. Tämä pieni poikkikatu sijaitsee lähellä Avda. de Mijasta. Ravintolasta voi tilata ½ raciones, joten varsinkin suurempi seurue voi kohtuuhintaan käydä läpi pääosan ruokalistasta. Annokset ovat joko pelkästään paistettuja (a la plancha) tai leivitettyjä ja uppopaistettuja (frito).
Fuengirolan rannan perinneruokia ovat vanhoissa, hiekalla täytetyissä kalastajaveneissä grillatut tikkusardiinit sekä ”Fritura Malagueña”, mereneläviä leivitettynä ja uppopaistettuna.
Mukavimmat tapas-paikat La Para ja La Bodega de Enfrente ovat pikkukadun Calle la Panderetan meren puoleisessa päässä. Hyvää ja halvalla saa myös kauppahallin yläkerran kahvilasta.
Tapa tarkoitti alun perin vaaleaa leivän palaa, joka asetettiin kanneksi viinilasin päälle estämään kärpästen pääsy juomaan. Nykyään tapas tarkoittaa melkein minkälaista lämmintä tai kylmää välipalaa tahansa; siksi sanakin on muotoutunut monikolliseksi.
Fuengirolassa ”churro- harrastajien” pyhiinvaelluspaikka on pääkirkon ja plaza Constitucionin takana, kävelykadun Calle de Marbellan alussa, numerossa 3. Cafeteria Costa del Sol kattaa koko kirjon; pasteleria, heladeria, cafeteria & churreria desde 1944. Oikeaoppinen tapa on tilata juomaksi kaakaota paksumpaa suklaajuomaa (chocolate) tai maitokahvia.
Kiva paikka, jossa voi seurata ohikulkijoita, on Cafe Central osoitteessa 1, Avenida Matias Saentz de Tejada. Tässä ”yökahvilassa” on yleensä tarjolla myös horchataa, joka on valmistettu chufa-kasvista.
Malagan ravintoloita
”Malagassa kannattaa mennä suoraan Centro historicoon. Siellä voisitte käydä ottamassa vauhtia elikä malaga dulcet ja tapakset bodega El Pimpissä, sen jälkeen Picasson museoon ja sitten katumusharjoitukset Catedral de Malagassa ja lopuksi syömään La Posada de Antoniossa , joka ainakin on ollut Antonio Banderaksen omistama ravintola. Nämä kaikki on ihan lähellä toisiaan.”
El Pimpi: Calle Granada 62, 29015 Malaga
Meson Antonio: Calle c/ Fernando lesseps 7, Malaga Centro
Esteponan ravintoloita
La Posá Dos, C/Caridad 95, Estepona Espanjalaista ruokaa, erikoisuuksia mm. vartaassa paistettu kala ja paahdettu lammas. Romanttinen illallispaikka.
Marbellan ravintoloita Bar Altamirano, Plaza Altamirano 4 Edullinen ja perinteinen tapas-baari, keramiikkaiset ruokalistat
El Estrecho, C/Lázaro Paikallisten suosima tapas-baari
Sanastoa:
aamiainen - el desayuno alkupalat, alkuruoka - los entremeses allerginen - alérgico anjovis - la anchoa ankka - el pato appelsiini - la naranja avocado - el aguacate banaani - el plátano broileri - el pollo etana - el caracol etikka - el vinagre haarukka - el tenedor hapankaali - el chucrut hasselpähkinä - la avellana hedelmät - la fruta herkkusieni - el champiñón herne - el guisante hiilihapollinen/-hapoton - con gas/sin gas hummeri - la langosta hyvää ruokahalua - Buen provecho jauheliha - la carne picada juhla-ateria - el banquete juoda malja - beber a la salud juusto - el queso juustoraaste - el queso rallado jälkiruoka - el postre jänis - la liebre jäätelö - el helado jäätelökakku - la tarta de helado kaakao, suklaa - el chocolate kaali - la col kahvi - el café kala - el pescado kalakeitto - la sopa de pescado kalkkuna - el pavo kampasimpukka - la vieira punakampela - la platija kana - el pollo kani - el conejo kastike - la salsa katkaravut - las gambas kattila - la olla, la cazuela (kasari) keittiömestari - el jefe de cocina keitto - la sopa keittokirja - el libro de cocina/recetas keittotaito - el arte culinario keittää, laittaa ruokaa - cocinar kerma - la nata kesäkurpitsa - el calabacín kierremakaroni - las espirales de pasta kiinankaali - la col china kinkku - el jamón kivennäisvesi - el agua mineral kivihedelmä - el kiwi konjakki - el coñac kookosmaito - la leche de coco kuiva - seco kukkakaali - la/el coliflor kurkku - el pepino suolakurkku - el pepinillo kyljys - la chuleta kylmä liha - el fiambre lammas, karitsa - la oveja, el cordero lammaspaisti - el asado de cordero lampaankyljys - la chuleta de cordero lasi - el vaso lasku - la cuenta lautanen - el plato lehtisalaatti - la lechuga leike - el escalope leipä - el pan leivonnainen - el pastel liha - la carne likööri - el licor lohi - el salmón lounas - el almuerzo lusikka - la cuchara maapähkinä - el cacahuete maissi - el maíz maito - la leche makaroni - los macarrones makea - dulce makkara - la salchicha makkara, voimakkaasti maustettu - el chorizo mandariini - la mandarina mango - el mango mansikka - la fresa marja - la baya medium - medio hecho merenantimet - los mariscos meriantura - el lenguado muna - el huevo munakas - la tortilla munakoiso - la berenjena muskottipähkinä - la nuez moscada mustapippuri - la pimienta negra nauhamakaroni - los tallarines nauta - la ternera oliivit - las aceitunas olut - la cerveza omena - la manzana osteri - la ostra paistettu, grillattu - asado paistinpannu - la sartén ihra, rasva, voi - la manteca paprika - el pimiento papu - la judía parsa - el espárrago parsakaali - el brécol, el bróculi patonki - la barra de pan pekoni - la panceta, el beicon persikka - el melocotón persilja - el perejil perunamuusi - el puré de patatas perunat - las patatas piiras, kakku - la tarta pinaatti - la espinaca porkkana - la zanahoria porsaankyljys - la chuleta de cerdo pullo - la botella punajuuri - la betarraga, la remolacha punakaali - la col roja punaviini - el vino tinto purjosipuli - el puerro päivällinen, illallinen - la cena päivän annos - el plato del día päivän menu - el menú del día pääruoka - el primer plato pöytä - la mesa pöytäliina - el mantel raakana (lihasta) - poco hecho raejuusto - el requesón riisi - el arroz roseviini - el vino rosado ruohosipuli - la cebolleta ruoka - la comida ruokalaji - el plato ruokalista - la carta, el menú öljy - el aceite saksanpähkinä - la nuez salvia - la salvia sardiini - la sardina selleri - el apio seläke, filee, sisäfilee - el solomillo servetti - la servilleta sika, porsas - el cerdo simpukka - la almeja sinappi - la mostaza sinisimpukka - el mejillón sipuli - la cebolla sitruuna - el limón sokeri - el azúcar spagetti - el espagueti suola - la sal tarjoilija - el camarero / la camarera tee - el té tilli - el eneldo timjami - el tomillo tomaatti - el tomate tomaattisose - la salsa de tomate, el ketchup tumma leipä - el pan negro täysin kypsä - muy hecho uppopaistettu - frito uunissa paistettu - al horno valkopippuri - la pimienta blanca valkosipuli - el ajo valkoviini- el vino blanco veitsi - el cuchillo viina - el aguardiente, la bebida alcohólica
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti