sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Ruoka & ravintolat

Millaista on tyypillinen espanjalainen ruoka? Mikä on tyypillistä etenkin Etelä-Espanjan keittiölle? Mitkä ovat seudun kuuluisia tai muuten mielenkiintoisia ravintoloita? Millainen ja minkä hintainen menu niissä on tarjolla (jos löytyy helposti)?

 

Espanjalainen ruokakulttuuri

 
Espanjalaiselle ruokakulttuurille, kuten muullekin espanjalaiselle kulttuurille tyypillisintä ovat suuret alueelliset vaihtelut. Jokaisella maakunnalla on omat tyypilliset perinneruokansa ja jopa ruoissa käytetyt ainekset saattavat erota suuresti toisistaan alueesta riippuen. Yhteistä espanjalaiselle ruokakulttuurille ovat oikeastaan vain viini, erilaiset juustot ja leikkeleet (erityisesti serrano-kinkku) sekä oliiviöljy. Yhteisenä piirteenä voidaan myös pitää sitä, että Espanjassa ruokailu ei ole vain syömistä varten, vaan se on tärkeä ystävien tai perheenjäsenten kokoontumis- ja seurusteluhetki.

Andalusialainen keittiö

Andalusialaiselle keittiölle tyypillistä ovat erityisesti maurien ajalta peräisin olevat arabivaikutteet. Näihin kuuluvat mm. runsas riisin ja sitruunan sekä kuminan ja sahramin käyttö. Jälkiruoissa arabilaisvaikutteita edustavat erilaiset mantelikeksit (mantecados).

Tyypillisin andalusialainen tapa valmistaa lihaa on grillata tai hiillostaa se (carne a la brasa). Kala ja äyriäiset taas tavallisesti paistetaan (fritura de pescado), toisinaan runsaassa merisuolassa.

Tavallisimpia vihanneksia ovat tomaatti ja paprika, ja salaateissa käytetään erityisesti sherryllä maustettua etikkaa.

Oliiviöljyllä on paitsi Andalusian keittiölle, myös sen taloudelle suuri merkitys. Noin kolmasosa Euroopassa käytetystä oliiviöljystä on peräisin Andalusiasta, varsinkin Córdoban ja Jaénin alueelta. Andalusiassa kasvatettavia oliivilajikkeita ovat mm. gordal, manzanilla ja aliñada.

Koko Espanjaan sittemmin levinnyt ns. tapas-kulttuuri eli erilaisten pikkunaposteltavien nauttiminen (erityisesti baareissa) on andalusialaista alkuperää.

Andalusiasta peräisin on myös sittemmin koko Espanjan alueelle levinnyt gazpacho eli kylmä tomaatti- ja valkosipulipohjainen vihanneskeitto, jota nautitaan erityisesti kesän kuumimpina hetkinä. Toinen tyypillinen andalusialaiskeitto on cachorreña, jossa käytetään mm. paprikaa, valkosipulia, etikkaa sekä appelsiinia. Appelsiini onkin oliiviöljyn ohella yksi tärkeimpiä Andalusian alueen vientituotteita.

Vaikka monien suomalaistenkin tuntemaa riisiruokaa, paellaa, monasti luullaan Andalusiasta kotoisin olevaksi, se on useimpien lähteiden mukaan kuitenkin peräisin Valenciasta.

Tyypillisimpiä perinteisiä andalusialaisia liharuokia ovat mm. häränhäntä (rabo de toro) sekä Córdoban alueelta peräisin oleva ruokalaji, jossa vasikanlihaa tarjoillaan artisokan kanssa viinikastikkeessa.

Leikkeleistä tunnetuimpia ovat Jabugon ja Trevélezin alueen serrano-kinkut sekä tamperelaista mustaamakkaraa muistuttava verimakkara morcilla.

Koko Espanjan alueella paljon käytettyä chorizo-makkaraa käytetään myös Andalusiassa sekä leikkeleenä että joissakin ruoissa. Chorizo-pohjaisista perinneruoista tunnetuin ja myöskin koko Espanjan alueelle levinnyt lienee huevos a la flamenca eli kananmunia flamenco-tyylillä.

Jälkiruoista tyypillisimpiä ovat erilaisten arabialaisesta keittiöstä alkujaan peräisin olevien keksien lisäksi myös hedelmät, erityisesti sitrushedelmät, (usein granaatti-)omenat, päärynät ja viikunat. Tocino de cielo ('taivaallinen läski') ei nimestään huolimatta sisällä sianrasvaa, vaan on perinteinen jälkiruokavanukas, joka valmistetaan munankeltuaisesta ja siirapista.

Toinen nautinnon lähde on ”churros”, joita luonnollisesti tarjoillaan ”churreriassa”. Kyseessä on pitkänmallinen, sokeriton, lievästi kierteinen, munkkia vaaleampi mutta silti munkkia muistuttava tuote. Churroja tilataan annoksittain ”raciones” siten, että tarjoilijalle kerrotaan miten monelle, esim. ”para tres” ja näin tarjoilija oitis päättelee annoksen suuruuden.

Hyvin vanhaa perintöä ovat Sherry ” Vino de Jerez” ja erityyppiset Malaga-viinit. Sherryn koti on kaupungissa Jerez de la Frontera. Jerezin alueella valmistetaan myös useita brandy-laatuja. Ne ovat paljon konjakkia makeampia. Jerez de la Fronterassa oleviin viinikellareihin on mahdollista tehdä vierailuja.

Malaga-viiniä valmistetaan kylissä, aurinkorannikkoa reunustavilla vuorilla. Viinin viljely on siirtynyt alavilta mailta ylemmäs, sillä viinirutto koetteli rannikon viljelmiä. Tutuksi kannattaa tulla mm; seuraavien laatujen kanssa: Pedro Ximen, Lagrima ja Seco Anejo. Malaga-viinit ovat hyvä seuralainen leivoksia nautittaessa. Varsinkin Malagan kaupungissa on miehillä tapana nauttia lasillinen mahongin väristä juomaa välipalan korvikkeena muutaman kerran työpäivän aikana. Väite kuuluu, että Malaga-viiniä ei voi jäljitellä; se syntyy lähes itsestään andalusialaisesta mentaliteetista, auringosta, joka on aina kotona ja karun rikkaasta maaperästä.

Andalusian 10 suosikkiruokaa

Gazpacho, kylmä kasviskeitto, tuoreet tomaatit, vihreät paprikat, kurkku, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka tai sitruuna, leipäkuutiot ja suola. Lukuisia muunnelmia.

Tortilla Española ja Patatas Bravas
-sipuli-perunamunakas ja paistettuja perunalohkoja mausteisen kastikkeen kera.

Kalakeitot
-erilaiset kala- ja äyriäiskeitot, sopas de mariscos tai pescado
-Malagan suosikkeja sherryllä terästetty sopa viña ja appelsiinilla maustettu cachorreñas

Calamares

-pienet kokonaisena grillatut mustekalat
-leivitetyt mustekalarenkaat

Rape, merikrotti
-Andalusian meriherkkujen aatelia
-ruma kala, josta syödään vain pyrstö, tarjotaan yleensä grillattuna

Arroz a la Marinera tai arroz con mariscos
-andalusialainen muunnos paellasta, yleensä ei sisällä makkaraa eikä kanaa

Salaatit
-raikkaita ja täyttäviä, sisältää Andalusiassa yleensä lehtisalaattia, tomaattia, parsaa
munaa, tonnikalaa, artisokkaa, oliiveja ja sipulia

Valles de los Pedroches
-Cordoban provinssin pehmeä lampaanjuusto, säilötään oliiviöljyyn ja maustetaan yrteillä

Jälkiruokaleivonnaiset
-kakuissa ja pikkuleivissä maurilaiseen tapaan mm. anista, seesaminsiemeniä, manteleita ja kanelia, makeutettu usein hunajalla

Tocino de Cielo
-vaniljavanukkaat, joita mm. nunnat valmistavat Jerez de la Fronterassa

Muita erikoisuuksia:

· riñones al jerez munuaisia sherryssä
· callos a la andaluza lehmän vatsalaukkua paikalliseen tapaan
· gambas al pil pil katkarapuja tulisessa tomaattiruukussa
· higado al vino maksaa viinissä
· jamon serrano vuoristokinkkua

10 suosittua tapasruokaa

Aceitunas, erilaiset oliivit

Chorizo al vino, voimakkaasti maustetut paprikanpunaiset valkosipulimakkarat, tarjotaan grillattuna, viinissä kypsennettynä tai muhennettuna muiden ainesten kanssa

Jamón Serrano, ilmakuivattu vuoristokinkku

Ensaladilla rusa majoneesipohjainen salaatti

Mariscos, meren antimia

Champiñones al Ajillo, valkosipulin kera paistetut sienet

Anchoas (Boquerones), sardellit ja sardiinit tarjotaan yleensä kevyesti friteerattuna, marinoituna tai öljyyn tai tomaattikastikkeeseen säilöttynä.

Croquetas, kanasta tai kalasta ja perunasosetaikinasta tehdyt öljyssä uppopaistetut kuorukat

Albóndigas, lihapullat lihasta tai kalasta, keitetään tomaattikastikkeessa valkosipulin ja mausteiden kera

Alioli, valkosipulimajoneesi

10 tapaa nauttia tapasta

Etikkaliemessä, usein oliivien seassa pikkukurkkuja, illosipuleita, valkosipulinkynsiä ja tulisia chilejä

Marinoituna, sardellit, sardiinit ja muut merenelävät

Kuivattuna ja suolattuna, ilmakuivatut kinkut, parhaita ovat vuoristokinkut

Majoneesin kera, alioli pelastaa minkä taansa ruokalajin

Leivän päällä

Munakkaana, munat kuuluvat tortilloiin, kovaksikeitetyt munat ovat koristeita

Paistettuna ja friteerattuna, melkein mitä tahansa kaloista sieniin voi tarjota frito

Grillattuna, uunista, a la plancha tai asado

Muhennettuna, estofado, usein tomaattikastikkeessa

A la marinera, meren antimiin käytetty valmistustapa muistuttaa höyrytystä, mukana viiniä ja valkosipulia

 


Andalusian 10 suosikkijuomaa

Sherry, fino - kuiva, manzanilla – hieman täyteläisempi, amontillado – puolikuiva, amoroso – puolimakea meripihkan värinen, oloroso – vielä täyteläisempi

Brandy

Viinit, Malagan makeat viinit

Olut, andalusialainen Cruz Campo

Väkevät juomat, mm. anispohjaiset liköörit

Sangria, punaviiniin sekoitettu sokeria ja tuoreita hedelmiä, usein terästetty brandylla

Kahvit, café solo - espresso, cortado - maidon kera, aamiaisella café con leche

Minttutee

Virvokkeet, refrescot: granizado sisältää jää- ja hedelmämurskaa, batidot ovat pirtelöitä

Kivennäisvedet, con gas tai sin gas

Fuengirolan ravintoloita

Useimmat turistit illallistavat Fuengirolan Paseo Maritimolla, rannan lähellä kävelykaduilla tai satamassa ”puerto deportivossa”. Ravintoloita on runsaasti myös Avda. de Mijaksen seudulla ja itse asiassa kaikkialla Fuengirolassa. Ravintolakadun suosituin kiinalainen on YingBing, C/La Cruz 10.

Paikkakuntalaiset pitävät ehkä parhaana kalaravintolana Avda. de Mijaksen meren päässä olevaa Bar La Paz Garridoa. Useissa annoksissa hinta muodostuu joko kappalemäärän (unidad) tai painon mukaan (100 gr). Kaloista kertyy painoa yllättävän paljon.

Jos todella haluaa tutustua meren antimiin, kannattaa vierailla paikassa Bar Andres Rueda C/Boquetillo. Tämä pieni poikkikatu sijaitsee lähellä Avda. de Mijasta. Ravintolasta voi tilata ½ raciones, joten varsinkin suurempi seurue voi kohtuuhintaan käydä läpi pääosan ruokalistasta. Annokset ovat joko pelkästään paistettuja (a la plancha) tai leivitettyjä ja uppopaistettuja (frito).

Fuengirolan rannan perinneruokia ovat vanhoissa, hiekalla täytetyissä kalastajaveneissä grillatut tikkusardiinit sekä ”Fritura Malagueña”, mereneläviä leivitettynä ja uppopaistettuna.

Mukavimmat tapas-paikat La Para ja La Bodega de Enfrente ovat pikkukadun Calle la Panderetan meren puoleisessa päässä. Hyvää ja halvalla saa myös kauppahallin yläkerran kahvilasta.

Tapa tarkoitti alun perin vaaleaa leivän palaa, joka asetettiin kanneksi viinilasin päälle estämään kärpästen pääsy juomaan. Nykyään tapas tarkoittaa melkein minkälaista lämmintä tai kylmää välipalaa tahansa; siksi sanakin on muotoutunut monikolliseksi.

Fuengirolassa ”churro- harrastajien” pyhiinvaelluspaikka on pääkirkon ja plaza Constitucionin takana, kävelykadun Calle de Marbellan alussa, numerossa 3. Cafeteria Costa del Sol kattaa koko kirjon; pasteleria, heladeria, cafeteria & churreria desde 1944. Oikeaoppinen tapa on tilata juomaksi kaakaota paksumpaa suklaajuomaa (chocolate) tai maitokahvia.

Kiva paikka, jossa voi seurata ohikulkijoita, on Cafe Central osoitteessa 1, Avenida Matias Saentz de Tejada. Tässä ”yökahvilassa” on yleensä tarjolla myös horchataa, joka on valmistettu chufa-kasvista.

Malagan ravintoloita

”Malagassa kannattaa mennä suoraan Centro historicoon. Siellä voisitte käydä ottamassa vauhtia elikä malaga dulcet ja tapakset bodega El Pimpissä, sen jälkeen Picasson museoon ja sitten katumusharjoitukset Catedral de Malagassa ja lopuksi syömään La
Posada de Antoniossa , joka ainakin on ollut Antonio Banderaksen omistama ravintola. Nämä kaikki on ihan lähellä toisiaan.”


El Pimpi: Calle Granada 62, 29015 Malaga

Meson Antonio: Calle c/ Fernando lesseps 7, Malaga Centro


Esteponan ravintoloita

La Posá Dos, C/Caridad 95, Estepona
Espanjalaista ruokaa, erikoisuuksia mm. vartaassa paistettu kala ja paahdettu lammas. Romanttinen illallispaikka.

Marbellan ravintoloita
Bar Altamirano, Plaza Altamirano 4
Edullinen ja perinteinen tapas-baari, keramiikkaiset ruokalistat

El Estrecho, C/Lázaro
Paikallisten suosima tapas-baari

 Sanastoa:

aamiainen - el desayuno
alkupalat, alkuruoka - los entremeses
allerginen - alérgico
anjovis - la anchoa
ankka - el pato
appelsiini - la naranja
avocado - el aguacate
banaani - el plátano
broileri - el pollo
etana - el caracol
etikka - el vinagre
haarukka - el tenedor
hapankaali - el chucrut
hasselpähkinä - la avellana
hedelmät - la fruta
herkkusieni - el champiñón
herne - el guisante
hiilihapollinen/-hapoton - con gas/sin gas
hummeri - la langosta
hyvää ruokahalua - Buen provecho
jauheliha - la carne picada
juhla-ateria - el banquete
juoda malja - beber a la salud
juusto - el queso
juustoraaste - el queso rallado
jälkiruoka - el postre
jänis - la liebre
jäätelö - el helado
jäätelökakku - la tarta de helado
kaakao, suklaa - el chocolate
kaali - la col
kahvi - el café
kala - el pescado
kalakeitto - la sopa de pescado
kalkkuna - el pavo
kampasimpukka - la vieira
punakampela - la platija
kana - el pollo
kani - el conejo
kastike - la salsa
katkaravut - las gambas
kattila - la olla, la cazuela (kasari)
keittiömestari - el jefe de cocina
keitto - la sopa
keittokirja - el libro de cocina/recetas
keittotaito - el arte culinario
keittää, laittaa ruokaa - cocinar
kerma - la nata
kesäkurpitsa - el calabacín
kierremakaroni - las espirales de pasta
kiinankaali - la col china
kinkku - el jamón
kivennäisvesi - el agua mineral
kivihedelmä - el kiwi
konjakki - el coñac
kookosmaito - la leche de coco
kuiva - seco
kukkakaali - la/el coliflor
kurkku - el pepino
suolakurkku - el pepinillo
kyljys - la chuleta
kylmä liha - el fiambre
lammas, karitsa - la oveja, el cordero
lammaspaisti - el asado de cordero
lampaankyljys - la chuleta de cordero
lasi - el vaso
lasku - la cuenta
lautanen - el plato
lehtisalaatti - la lechuga
leike - el escalope
leipä - el pan
leivonnainen - el pastel
liha - la carne
likööri - el licor
lohi - el salmón
lounas - el almuerzo
lusikka - la cuchara
maapähkinä - el cacahuete
maissi - el maíz
maito - la leche
makaroni - los macarrones
makea - dulce
makkara - la salchicha
makkara, voimakkaasti maustettu - el chorizo
mandariini - la mandarina
mango - el mango
mansikka - la fresa
marja - la baya
medium - medio hecho
merenantimet - los mariscos
meriantura - el lenguado
muna - el huevo
munakas - la tortilla
munakoiso - la berenjena
muskottipähkinä - la nuez moscada
mustapippuri - la pimienta negra
nauhamakaroni - los tallarines
nauta - la ternera
oliivit - las aceitunas
olut - la cerveza
omena - la manzana
osteri - la ostra
paistettu, grillattu - asado
paistinpannu - la sartén
ihra, rasva, voi - la manteca
paprika - el pimiento
papu - la judía
parsa - el espárrago
parsakaali - el brécol, el bróculi
patonki - la barra de pan
pekoni - la panceta, el beicon
persikka - el melocotón
persilja - el perejil
perunamuusi - el puré de patatas
perunat - las patatas
piiras, kakku - la tarta
pinaatti - la espinaca
porkkana - la zanahoria
porsaankyljys - la chuleta de cerdo
pullo - la botella
punajuuri - la betarraga, la remolacha
punakaali - la col roja
punaviini - el vino tinto
purjosipuli - el puerro
päivällinen, illallinen - la cena
päivän annos - el plato del día
päivän menu - el menú del día
pääruoka - el primer plato
pöytä - la mesa
pöytäliina - el mantel
raakana (lihasta) - poco hecho
raejuusto - el requesón
riisi - el arroz
roseviini - el vino rosado
ruohosipuli - la cebolleta
ruoka - la comida
ruokalaji - el plato
ruokalista - la carta, el menú
öljy - el aceite
saksanpähkinä - la nuez
salvia - la salvia
sardiini - la sardina
selleri - el apio
seläke, filee, sisäfilee - el solomillo
servetti - la servilleta
sika, porsas - el cerdo
simpukka - la almeja
sinappi - la mostaza
sinisimpukka - el mejillón
sipuli - la cebolla
sitruuna - el limón
sokeri - el azúcar
spagetti - el espagueti
suola - la sal
tarjoilija - el camarero / la camarera
tee - el té
tilli - el eneldo
timjami - el tomillo
tomaatti - el tomate
tomaattisose - la salsa de tomate, el ketchup
tumma leipä - el pan negro
täysin kypsä - muy hecho
uppopaistettu - frito
uunissa paistettu - al horno
valkopippuri - la pimienta blanca
valkosipuli - el ajo
valkoviini- el vino blanco
veitsi - el cuchillo
viina - el aguardiente, la bebida alcohólica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti